Vägen till bra fysik

Hitta lediga jobb som socionom

Hitta lediga jobb som socionom

Hitta lediga jobb som socionom

För en utbildad socionom brukar det sällan vara problem att hitta lediga jobb. Konkurrensen inom yrket är relativt liten och dessutom ger utbildningen en väldigt bred grund att stå på. En socionom passar i många olika yrken och det finns dessutom flera sätt att hitta lediga jobb på – inte bara genom vanliga platsannonser.

Olika jobb som passar yrkesrollen

Socionomutbildningen är 3,5 år och är en så kallad ”generalistutbildning”, vilket innebär att den ger en mycket bred grund att stå och gör det möjligt att söka lediga jobb inom en rad olika yrkesroller inom socialt arbete. Några yrkestitlar att hålla utkik efter för den som är på jakt efter ett jobb kan till exempel vara:

  • Biståndshandläggare
  • Socialsekreterare
  • Fältassistent
  • Kurator

Även om utbildningen ger kunskaper inom ett brett kunskapsfält så är det förstås viktigt med personlig lämplighet för många av jobben, eftersom i princip alla innebär ett nära arbete med människor som behöver hjälp på ett eller annat sätt. Att vara empatisk, ha ett genuint intresse för människor, vara en god lyssnare och människokännare är exempel på personliga egenskaper som ofta efterfrågas.

Hitta lediga jobb som socionom

Det finns flera alternativ att hitta lediga jobb som socionom – både klassiska och lite mer ovanliga. Det är dessutom relativt liten konkurrens om jobben, även om det kan finnas regionala skillnader. Eftersom en socionom passar i så många yrkesroller så brukar det sällan vara problem att hitta något. Två sätt att hitta ett jobb är via:

Platsannonser

En snabb sökning på nätet visar att det finns tusentals aktiva platsannonser med lediga jobb för den som är utbildad socionom. Sökningen är förvisso gjord på hela Sverige men rätt snabbt går det även att se att dom olika jobben finns på olika platser runt om i landet – från norr till söder.

Bemanningsföretag

Vissa av platsannonserna kommer från bemanningsföretag. För att söka jobb via ett sådant behöver det dock inte nödvändigtvis finnas en aktiv annons – det brukar finnas möjlighet att skicka in en intresseanmälan direkt via nätet ändå.

Bemanningsföretagen har ofta många uppdrag att erbjuda och nästan alltid ett behov av mer kompetens, vilket alltså gör att det alltid går att skicka in en ansökan – även om det inte finns någon annons. En av de stora fördelarna med att jobba via dessa företag är den högre lönen och större flexibiliteten gällande arbetstider.