Vägen till bra fysik

Kända namn inom höjdhopp i Sverige

Kända namn inom höjdhopp i Sverige

Höjdhopp, där den tävlande ska hoppa över en ribba, är en friidrottsgren som ingår i många olika typer av friidrottsmästerskap – till exempel VM, EM, SM och OS. Inom grenen finns många kända tävlanden från olika hörn av världen, bland annat kubanen Javier Sotomayor som innehaft världsrekordet sedan 1993. I Sverige finns dock också ett par kända namn – bland annat Patrik Sjöberg som var den som innehade världsrekordet före Sotomayor.

Patrik Sjöberg – Med världsrekord

Ett känt namn inom höjdhopp i Sverige är Patrik Sjöberg. Han föddes 1965 i Göteborg och redan som tonåring tog han sitt första SM-guld. Sjöberg är även den person inom höjdhopp i Sverige som slagit flest rekord och dessutom har han stått som etta i världen med ett världsrekord på 2,42 meter.

Världsrekordet blev dock inte särskilt långvarigt men Sjöberg har ändå gjort skäl för sitt namn. Bland annat har han lyckats knipa inte mindre än 8 SM-guld och 4 EM-guld. Utöver dessa har han även tre OS-medaljer:

  • Los Angeles 1884 – Silver
  • Barcelona 1992 – Silver
  • Seoul 1988 – Brons

Kajsa Bergkvist – Mest kända kvinna i Sverige inom höjdhopp

Kajsa Bergqvist är också ett känt namn när det kommer till höjdhopp i Sverige och på damsidan är hon den mest framgångsrika svenskan i grenen. Bergqvist föddes 1976 i Stockholm och har varit förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget.

Hennes personliga rekord är 2,06 meter (utomhus) och 2,08 meter (inomhus). Vad gäller inomhusrekordet på 2,08 meter innehar hon världsrekortet sedan den 4e februari 2006. Hon har dessutom ett flertal guldmedaljer från olika mästerskap, så som VM, EM och SM. Under dom olympiska spelen i Sydney år 2000 lyckades hon hoppa till sig ett brons.

Stefan Holm – Tränad av pappan hela livet

Ett tredje känt namn inom höjdhopp i Sverige är Stefan Holm. Även han är född 1976 och tillhör en av dom som hoppat över 50 cm över sin egen kroppslängd. Holms personliga rekord är 2,37 (utomhus) och 2,40 (inomhus) och med sig från karriären har han ett flertal guldmedaljer – bland annat en från OS i Aten 2004. I olika svenska mästerskap har han hela 22 guld och i VM har han lyckats knipa 4.

Holm har under hela sin karriär tränats av sin pappa, Jonny Holm, men idag är det sonen Melwin Lycke Holm som står i rampljuset. Sonen, som föddes 2004, blev 2020 tidernas yngsta svenska mästare när han tog SM-guld i höjdhopp. Kanske är det med andra ord denne som blir nästa stora höjdhoppsnamn i Sverige?