Vägen till bra fysik

Få bättre resultat med rätt träningsmat

Få bättre resultat med rätt träningsmat

Få bättre resultat med rätt träningsmat

Att enbart träna hårt i hopp om att få en starkare kropp är tyvärr ingen självklarhet. Det är viktigt att fylla på med energi och näring för att träningen ska ge önskvärda resultat – en balansgång som inte alltid är helt enkel. Genom att läsa på om kost och träning samt att se till att alltid ha förberedd träningsmat är det dock lättare att komma framåt med träningsmålen.

Mat för bra träningsresultat

Kost och träning går hand i hand och för den som tränar är det extra viktigt att äta ”rätt” träningsmat. Kroppen behöver energi och byggstenar och samtliga av dagens mål bör med fördel innehålla något från varje av följande kategorier:

  • Protein – Protein, även kallat ”muskelmat” eller byggstenar, är den del av kosten som är viktigast för den som vill bygga muskler. Proteiner finns i många olika livsmedel men främst i kött, kyckling och olika proteintillskott som är vanligt bland personer som tränar mycket.
  • Kolhydrater – Kolhydraternas vara eller icke vara är ett ofta omdiskuterat ämne. Det går förvisso att klara sig helt utan kolhydrater men för den som tränar hårt kan energin behövas. Kolhydrater ger bra ”bränsle” till kroppen och är därför även det en viktig del av träningsmat.
  • Fett – Många är rädda för att äta fett men det är faktiskt lika viktigt som till exempel protein. Tänk dock på att välja bra fetter, till exempel i form av nötter, avokado och nyttiga oljor.

Matlådor hjälper till på vägen

För den som tränar hårt för att nå sina mål är det ofta viktigt att äta ”rätt” mat. I vardagen finns inte alltid tiden för att handla och laga och då är ett bra tips att alltid ha färdiga matlådor med träningsmat i kylen eller frysen.

Att göra storkok och frysa in är dessutom både ekonomiskt och tidsbesparande under vardagarna, då det alltid finns färdig mat att bara värma på.

Prenumerera på träningsmat

För den som har ont om tid eller helt enkelt inte intresserar sig särskilt mycket för matlagning finns många butiker och restauranger som säljer färdiga matlådor. I vissa städer går det till och med att prenumerera på träningsmat!

Leverantören av dessa lådor riktar sig främst till just personer som tränar hårt och vill tänka på vilken typ av mat som ska ge kroppen den rätta sammansättningen av näringsämnen – inför och efter passen.