Vägen till bra fysik

Vardagshälsa

Vardagshälsa

Vardagshälsa

För att leva ett långt och friskt liv är det viktigt att ta hand om både sin kropp och sitt psyke. Genom att prioritera din hälsa i vardagen får du mer energi och närvaro både i ditt arbete och på fritiden. Det bästa sättet att bli en hälsosammare person är att skapa goda vanor och rutiner, så att du t.ex. slipper fundera på om du ska ta trapporna eller hissen. Fatta beslutet en gång för alla, så kommer vanans makt att hjälpa dig mot en bättre vardagshälsa vilket man kan läsa om på godhälsa.nu.

Det behöver inte vara särskilt krångligt att sträva efter en bättre hälsa, men alla förändringar kräver både tålamod och tid innan de ger resultat, så det viktigaste rådet är: ge inte upp halvvägs genom första veckan! Ett bra tips för att hålla koll på dagarna är att föra dagbok över vilka vanor du utfört idag. På så sätt kan du också bläddra tillbaka och sporra dig själv att hålla fast vid de positiva trender du försöker skapa. Det spelar ingen roll om du skriver på papper eller i en app, men se till att ta fem minuter om dagen och tänk igenom: vad gjorde jag för min hälsa idag? Hur fick det mig att känna? Vad vill jag upprepa imorgon? Vad vill jag göra annorlunda?

Några exempel på goda vanor som ökar din vardagshälsa är:

  • att vara ute en stund varje dag, helst i ett grönområde
  • gå minst 10 000 steg om dagen
  • motionera så att du får upp pulsen och svettas i minst 30 minuter tre gånger i veckan 
  • äta mat i regnbågens alla färger på regelbundna tider
  • lägga undan mobil och dator medan du äter och innan du ska sova
  • ring upp vänner och bekanta istället för att skriva textmeddelanden 

När du väl börjar förändra dina vanor kommer du att upptäcka att vissa beteenden är lättare att ändra än andra. Var inte hård mot dig själv när det blir motigt, och lyckas du inte till 100% så lyckas du i alla fall delvis, eller hur? Att arbeta med sin vardagshälsa ska vara ett sätt att ta hand om sig själv, så se till att uppmärksamma dina dagliga framgångar minst lika mycket som dina tillkortakommanden, och låt även detta bli en hälsosam vana. 

Lycka till med att skapa dina nya hälsovanor!