Vägen till bra fysik

Köpa utomhuspool – Planeringen

Köpa utomhuspool – Planeringen

Med pool på tomten finns inte behov av att åka till en strand full med mängder av andra som vill svalka av sig i sommarvärmen. Att bada en hel dag, eller bara ta ett dopp, är alltid enkelt och nära. De allra billigaste poolerna är portabla och relativt små. Vill man däremot ha en större är det en så kallad utomhuspool som ska köpas. Men även här finns det många olika modeller. Vilken modell passar dig? Vad behöver du tänka på när du ska köpa en pool?

Första frågan är om poolen ska vara ovan eller under marken. Vad som passar är en estetisk, funktionell och inte minst prismässig fråga. Att köpa en pool innebär därmed först att en budget behöver skapas. Hur mycket är ni villiga att lägga på poolen? Tänk på att det även tillkommer en mängd tillbehör, reningsprodukter m.m. En pool som är ovanför marken kan relativt snabbt ställas ut. Men prata med återförsäljarna när du ska köpa pool så att du inte planerar att ställa poolen på ett ställe som inte passar ur olika funktionella perspektiv.

Andra alternativet är att gräva ner den så att vattenytan kommer i nivå med markytan. Dessa kallas för markpool. I detta fall får man göra en budget även för arbetet det krävs att göra plats för poolen, dvs. schaktningen. En fördel med markpooler är att man kan skapa i stort sett vilken form som helst. När man köper pool går det till och med att få en ritning över trädgården där poolen ritas in helt efter egna önskemål. Väljer man däremot att ha en pool ovan jord blir det något mer begränsat. Nu finns det visserligen en mängd olika former och storlekar men man får generellt välja mellan dessa och kan inte beställa totalt efter eget tycke. Detta utifrån att de är tillverkade på olika sätt.

En ytterligare sak att tänka på är placeringen. Detta kan även avgöra vilken modell och storlek som bör köpas. Det handlar då om flera saker att ta hänsyn till. För det första är det en stor fördel om den kan placeras där det är sol stor del av dagen. Det blir då betydligt behagligare att vara i vattnet och att ligga på trädäcket och sola. Samtidigt bör man inte ha den för nära buskar eller träd eftersom vattnet då snabbt blir smutsigt. Dessutom bör en markutredning genomföras för att säkerställa att marken klarar det tryck som poolen skapar.

Lycka till med köp av ny pool!