Vägen till bra fysik

Klättra i Sveriges natur

Klättra i Sveriges natur

Sverige är ett land som har förhållandevis många klippor, något som uppskattas av de som tycker om äventyr. För den som inte är höjdrädd är klättring en utmärkt och riktigt rolig utomhussyssla nu när våren står och knackar på dörren. Tidningen High Sport Magazine sammanställde en lista av Sveriges bästa klätterklippor indelat i landskap och städer – nedan följer ett axplock utav dem.

Göteborg

Ett populärt mål, framför allt för västsvenska klättrare, är den lugna förorten Utby 6 km utanför Göteborg. Här finns utmaningar för alla – både nybörjaren och proffset bör definitivt kunna hitta en passande klättringsled i den här kilometerlånga klippbranten. Klippornas höjd varierar mellan 10 och 70 meter, och om man kämpar sig upp till toppen belönas man med en storslagen utsikt över Göteborg.

Stockholm

Stockholm erbjuder ett brett utbud av leder och klippor för den klättringssugna. Sveriges första klätterklippa hittas här och är belägen vid Häggsta i södra Stockholm. Klipporna i Häggsta är perfekt för klättraren som inte har så mycket erfarenhet. Många nybörjarkurser hålls här, och svårighetsgraden varierar mellan lätt och medelsvår.
För den som däremot vill ha en utmaning är lederna vid Örnberget ett bra val. Örnberget erbjuder Stockholms brantaste klättringsleder och rekommenderas därför endast till erfarna utövare.

Norrköping

I Norrköping finns det endast ett klättermål som det pratas om bland klättrarna. Målet heter Ågelsjön och ligger i Kolmårdsskogen strax utanför staden. Här finns en 40 meter hög klippvägg som är känd för sin speciella utformning – vertikal men grepprik. Landskapen kring Kolmårdsskogen och Ågelsjön är dessutom väldigt natursköna vilket nästan garanterar en härlig upplevelse vid det här klättermålet. För den som inte riktigt vågar sig på den 40 meter höga bergsväggen finns det också mycket populära kortare leder vid Lilla Berget.