Vägen till bra fysik

Viktiga saker att tänka på när man ska vandra

Viktiga saker att tänka på när man ska vandra

Viktiga saker att tänka på när man ska vandra

När man ska ge sig ut på vandring innebär det mycket glädje och roliga upplevelser – men samtidigt en del risker som man bör vara medveten om. Innan man ger sig ut på en längre vandring kan den här texten vara mycket bra att läsa.

Blåsor

Dåligt sittande skor och strumpor av opassande material (exempelvis bomull) kan orsaka blåsor som kan bli riktigt jobbiga för den som ska vandra. Blåsor kan undvikas genom att först och främst bära bra skor/kängor. Strumporna bör vara av ull eller specialtillverkade vandrarsockor som ibland kan vara gjorda av ett syntetiskt material. Glöm inte att ta med extra strumpor för att hålla fötterna så torra som möjligt. Blöta fötter och fukt i skorna ökar risken för blåsor markant.

Farliga djur

Det är väldigt sällan som vandrare kommer riktigt nära farliga och vilda djur. Men om det väl skulle hända ska man aldrig försöka att springa ifrån dem. Att försöka springa ifrån vilda djur – som till exempel en björn – är helt lönlöst. De kommer nämligen alltid att komma ifatt dig.

Istället bör man sakta backa iväg från djuret. Undvik även direkt ögonkontakt då det kan uppfattas som hotfullt.

Ha bra utrustning

Det är viktigt att investera i högkvalitativ vandringsutrustning om man ska ge sig ut på lite längre färder. Det sista man vill är att sulan ska lossna från skon efter en halv mils vandrande, eller att ryggsäckens axelband ska gå sönder. Köp alltid bra utrustning för att undvika missöden som dessa. Att investera i utrustning av bra kvalitet på en gång är en stark rekommendation, outdoorexperten.se har ett gediget utbud av utrustning som vi själva i första hand söker oss till. 

Åskväder

Skulle oturen vara framme och ett riktigt åskväder uppenbarar sig medan man är ute på ett fält eller annan öppen yta, kan det kännas ganska läskigt. Om man är fast på fältet och inte kan ta sig till sin bil eller sitt läger, bör man hitta en så låg punkt som möjligt och huka sig. Om möjligt, undvik direktkontakt med marken genom att till exempel huka dig på väskan eller ett liggunderlag.