Vägen till bra fysik

Så lär du ditt barn cykla på balanscykel

Så lär du ditt barn cykla på balanscykel

Så lär du ditt barn cykla på balanscykel

När du har införskaffat en lämplig balanscykel till ditt barn är det dags att lära barnet cykla. Men först bör du utrusta barnet med nödvändiga tillbehör för att säkerställa att barnet får en så positiv upplevelse som möjligt.

Det är viktigt att barnet bär en hjälm som har rätt storlek och har justerats för att sitta optimalt på huvudet. Detta är det mest uppenbara tillbehöret för den lilla cyklisten och förmodligen även det viktigaste. Här i Sverige råder hjälmtvång för barn upp till 15 år, vilket gör att ditt barn är tvunget att bära cykelhjälm. Att bära cykelhjälm kommer dessutom göra att barnet utvecklar en god vana som han eller hon har nytta av senare i livet, när barnet har blivit äldre och cyklar på egen hand.

Råd kring hur balanscykeln bör användas

Genom att följa nedanstående råd ökar dina möjligheter att barnet får upp ett intresse för cykla:

  • Låt barnet lära sig cykla i sin egen takt. Det gör ingenting om det tar lite längre tid än du förväntat, utan låt det ta den tid det tar. Erbjud barnet en trygg miljö att cykla i, fri från faror och hinder.
  • Försök och försök igen. Barnet kommer oundvikligen trilla av cykeln, men ju snabbare du får barnet att sätta sig i sadeln igen och återfå sitt förtroende desto bättre. Uppmuntra ditt barn att genast sätta sig på “hästen” igen.
  • En lätt nedförslutning är bra. Att ta sig fram på cykeln och försöka balansera kan vara för mycket för barnet att ta in på kort tid. Om du kan hitta en plats med en väldigt lätt nedförsluttning och låta barnet rulla ner med fötterna i luften, behöver barnet inte fokusera på någonting annat än att balansera på sin cykel. En garageuppfart med en liten sluttning är ett bra alternativ, men se till att hålla utkik efter bilar och annan trafik.
  • Uppmuntra barnet så ofta du kan och belöna även mindre framsteg.

Var involverad. Att lära sig cykla är en milstolpe som barnet kommer minnas under resten av sitt liv. Därför bör du vara delaktig och passa på att knyta an till ditt barn.